Az elmúlt század húszas éveiből való fotó Rákosszentmihályon készült.  A Rákosi út és a József utca kereszteződésénél az Ent család vegyeskereskedése. Róluk a következő cikkben olvashat. Link a cikk végén.
Az elmúlt század húszas éveiből való fotó Rákosszentmihályon készült. A Rákosi út és a József utca kereszteződésénél az Ent család vegyeskereskedése. Róluk a következő cikkben olvashat. Link a cikk végén.

Wolf Ignác, későbbi nevén Farkas Ignác fiatal kőművesmester fejébe vette, hogy valahol Pest közelében üdülőhelyet fog alapítani.

Akkoriban a mai Rákosszentmihály és Sashalom határában lévő dombos, kopár vidéken ház még alig állt. Wolf Ignác magával vitte menyasszonyát, Csikay Laurát és együtt gyönyörködtek az akkor még érintetlen vidéken. Laura egyszer csak megszólalt:

- Mi az a kis domb a távolban? - Wolf Ignác megnevezte a Gellért-hegyet, mire Laura újabb kérdést tett fel:

- Akkor mi most magasabban vagyunk, mint a Gellért-hegy? - Wolf Ignác nem tudta a választ, de nem akarta kedvét szegni Laurának.

- Bizony, bizony, magasabban vagyunk - mondta.

Közben elgondolkodott: "Ha Laura elhiszi, akkor mások is elfogják hinni, hegy ez a terület magasabb a Gellért-hegynél. Mi lenne, ha kis megtakarított pénzemet itt fektetném be és itt építkeznék?"

Wolf Ignác elhíresztelte, hogy az a hely, ahol építkezik, magasabban van, mint a Gellért-hegy. Lassan-lassan maga is elhitte. Az érdeklődés a várakozását is meghaladta, azok pedig, akik egyszer már "lépre mentek", bolondok lettek volna kételkedni abban, hogy az ő kedves vityillójuk, később már villájuk-magasabban van a Gellért-hegynél.

Nem telt bele húsz év, mikor a nagyközség képviselőtestülete nagyszerű fiáról utcát nevezett el. Harminc évvel később azonban a képviselő-testületben már nem tudták ki volt az a Farkas Ignác. Aki pedig még tudta, hogy ki volt, az is ellene szavazott, mert a Farkas (Wolf) Ignác név a vészterhes években nagyon rosszul hangzott.

Mikor békés,csendes lakhelyet kerestem családomnak, bizony én is így jártam, elhittem a reklám szövegét: magasabban vagyunk, mint a Gellért-hegy. Erről a kis füllentésről csupán annyit illik tudni, hogy holmi 40 méterrel vagyunk alacsonyabban a Gellért-hegynél. 

Goldberger Tamás

 

Az Ent család történetéről itt olvashat: 05. - Az Ent család története

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

Még több írás a blog rovatból

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.
Az első Samsung készülékem. Nem biztos, hogy a következő is ez a márka lesz.
Ha egy 7 évessel megy vásárolni az ember, gyakran nehéz kérdésekre kell válaszolnia.
Beszélgetésekben rendszeresen előjön a téma és mindig meglepődök ismerőseim naivitásán vagy rossz memóriáján.
A videó a Pesti úton készült. Jól demonstrálja a veszélyhelyzetet.
Janka ebben a videóban saját történetét meséli el – az általánosítás szándéka nélkül.
A politika beteg módon rátelepszik az emlékezetre. Véleménycikk.
Egy nő először mentálisan, majd fizikailag hagyja el a férfit. A Világ szerintem blog írása.