A főpolgármester szerint a fővárosi idősotthonok témájával a kormány el akarta terelni a figyelmet a saját felelősségéről.

„A hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket” – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön online sajtótájékoztatóján.

Karácsony szerint páratlan, hogy a fertőzések egyharmada kórházakban történt

„Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot” – mondta a főpolgármester megjegyezve, hogy a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz.

Hangsúlyozta: el kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen.

Az ami jár a vidéki települések polgárainak, az jár a budapestieknek is. Semmi nem indokolja azt, hogy a budapestieket büntesse a kormány, akár politikai szándékból, akár csak egyszerűen politikai gyávaságból” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Szólt arról, hogy szerinte a kormány manipulatív módon hozza nyilvánosságra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatokat, és ez nehezíti a hatékony védekezést.

A szerdán napvilágra került adatokról szólva azt mondta, azok szerint a magyar társadalom fertőzöttsége éppen, hogy kimutatható. „A Válasz Online Facebook-oldalán megjelent kutatásból az derült ki, hogy a kórházakban sokkal nagyobb problémát jelent a fertőzés mint az idősotthonokban” – tette hozzá Karácsony Gergely, aki szerint nemzetközi összehasonlításban páratlan, hogy a fertőzések közel egyharmada kórházban történt. A főpolgármester azt mondta: az adatokat a kormány és a fideszes politikusok ismerték, és szerinte a fővárosi idősotthonokra helyezett adminisztratív és politikai nyomással az volt a céljuk, hogy a saját felelősségüket a kórházakban kialakult fertőzésekről elvonják a figyelmet.

Kormánypárti polgármesterek is az újranyitás mellett

Karácsony Gergely szerint a lakossági fertőzöttség annyira alacsony, hogy az bizakodásra ad okot, és lehetővé teszi az újranyitást az országban. „A nyitást a kormánnyal együttműködve szeretném végigvinni” –jelentette ki. A főpolgármester úgy fogalmazott: a főváros újranyitás abból „a tényből indul ki, hogy Budapesten járvány nincs, de járványveszély van”. Reményei szerint a kormány mihamarabb meghozza azt a döntés, amely a folyamatot elindítja – mondta. A Párbeszéd politikusa kijelentette, a kormánynak semmi oka nincs arra, hogy „gyáván az önkormányzatok szoknyája mögé bújjon”. „A kormány, politikai hatalma ellenére, képtelen önállóan meghozni azt a döntést, amit minden általuk ismert adat indokolttá tesz, hogy elindítsák Budapesten az újranyitást” – tette hozzá.

Karácsony Gergely emlékeztetett, a választási programjában is szerepelt az, hogy a nyár közeledtével a pesti alsó rakpartot hétvégenként megnyitják a gyalogosok előtt. Kérdésekre válaszolva közölte, napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel. Elmondta, feltehetően június elején ülésezik majd a fővárosi közfejlesztési tanács.

A főpolgármester beszámolt arról is, hogy reményei szerint hamarosan be tudják mutatni azt az applikációt, amely egyfajta segítséget nyújt majd a zsúfolt közterületek elkerülése érdekében a fővárosiaknak. Közölte, a közösségi közlekedés az érettségik után is teljes kapacitással működik majd tovább. Karácsony Gergely szólt arról, hogy azok a polgármesterek, akikkel beszélt – kormánypártiakat is beleértve – mindenki az újranyitás pártján állt.

(MTI)

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a tiszta forrásból megtermelt energia termelésében és tárolásában. Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai fejlesztésekre hétmilliárd forint vissza nem térítendő forráshoz jut az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – közölte az intézmény...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik pénteken a 2023/2024-es tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális óceánban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a CPAC Hungary konferencián csütörtökön Budapesten.
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...

A címlapról

A jövő a zöldenergiáé, Magyarország élenjáró szerepre törekszik a...
Az egészségügyi adatvagyon kezeléséhez szükséges informatikai...
A nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődik...
Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök...
Magyarország konzervatív sziget az európai progresszív liberális...
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.