Sikeres utánpótlás programok, világszínvonalú intézmények és szakemberhiány a magyar sportban

A magyar sport világszínvonalú létesítményekkel rendelkezik, de a szakemberekből hiány van, kevés a kiváló edző, és a klasszikus felkészültségű testnevelőkből sincs elegendő - többek között ezek a megállapítások hangzottak el a Mit üzen Tokió? címmel megtartott keddi sportszakmai konferencián.

    Az Utanpotlassport.hu szakportál már 11. alkalommal szervezte meg az Egy nap az utánpótlásért elnevezésű rendezvényt, amelynek középpontjában ezúttal az szerepelt, hogy milyen tanulságai voltak a Japánban lebonyolított olimpiának a magyar sport, ezen belül az utánpótlássport számára.
    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár bevezetőjében arról beszélt, hogy a kormány számos programmal támogatja az utánpótlássportot és a területen dolgozó edzőket. Hozzátette: Tokió magyar érmesei között vannak olyan fiatalok, akik ezekben a programokban nőttek fel, példaként Milák Kristófot, Varga Ádámot, Kopasz Bálintot és Siklósi Gergelyt említette.  
    Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója elmondta, hogy az olimpizmus válságban van, mert nincs ott az ifjabb korosztályok érdeklődésének középpontjában. Ezért is kerültek be a tokiói programba olyan új, fiatalokat vonzó sportágak, mint a gördeszka, vagy a falmászás, Párizsban pedig ott lesz a bréktánc. Ugyanakkor az  idei olimpián összességében nem nőtt az utánpótláskorú versenyzők száma - jelentette ki. Elárulta azt is, hogy a magyar csapatban 11 női és 3 férfi sportoló volt 20 évnél fiatalabb.
    Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója többek között arról számolt be, hogy Magyarország a tokiói olimpián 24 sportágban volt jelen, 12 sportágban szerzett pontot és kilencben érmet. Atlanta óta nem volt ilyen eredményes olimpiánk, mint most - állapította meg, majd ismertette, hogy a kiutazott magyar sportolók 40 százaléka volt pontszerző, az átlagéletkoruk 28,1 év, és egy felmérésből az is kiderült, hogy ők átlagban nyolc és fél évesen kezdtek el sportolni.
    Csabai Edvinhez hasonlóan Sós Csaba, a felnőtt- és az utánpótlás-úszóválogatott szövetségi kapitánya is arról beszélt, hogy a magyar sportban hatalmas infrastrukturális fejlesztések mentek végbe az elmúlt évtizedben, amellyel 50 éves lemaradást sikerült bepótolni. Viszont mind a ketten úgy látják, hogy hiány van a szakemberekből, Sós szerint kevés a kiváló edző, és a klasszikus felkészültségű testnevelőkből sincs elegendő. Egyetértettek abban is: nagy hiányosságot jelent, hogy tíz éven át nem volt szakemberképzés és csak 2017-ben indult el újra a Testnevelési Egyetemen. Az úszókapitány beszámolt arról, hogy most zajlik tesztverziója az Úszó Nemzet Programnak, amely jövő februárban indul el és rajta keresztül többszázezer gyereket szólítanak majd medencébe, így jelentősen bővülni fog a sportág merítési háttere.
    Az immár kétszeres címvédő olimpiai bajnok kardvívó, Szilágyi Áron online jelentkezett be, és azt mondta, nem volt semmi varázslat abban, hogy a világ legnagyobb sporteseményén harmadszor is sikerült felérnie a csúcsra. Szerinte nincs semmi titok, vagy mindenkinél beválható recept erre, legfeljebb annyi, hogy egy felkészült stábbal már hosszú ideje együtt dolgoznak és próbáltak minden apró részletre odafigyelni. Szilágyi úgy látja, gyereksportolóként sokat segített neki, hogy mivel a szüleinek fogalma sem volt arról, mi is a vívás, így nem raktak rá terhet és csak saját magáért küzdhetett. Szerencsésnek érzi magát, mert fiatalon olyan egyesületbe került, ahol végig tudják vinni a versenyzőket egészen az olimpiáig, és közben olyan kiváló vívók edzettek mellette, mint Ferjancsik Domonkos és Nemcsik Zsolt.
    A sportsikerek elérése szempontjából azt tartja a legfontosabbnak, hogy a gyerek megtalálja azt a sportágat, amit szeret, amiben eredményeket ér el és meg tudja csinálni azt, amit az edzője kér tőle. Ha pedig már megszerette, utána lehet elmélyülni a részletekben, hiszen már fiatal korban profi szinten készítik fel a versenyzőket. Lényegesnek tartja, hogy a gyerek ne érezze azt, teher edzésre menni, mert különben már 15 évesen kiég.

Forrás: MTI

 

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.